{ "title": "Kinoa Bitkisi Tohumu", "image": "https://www.kinoabitkisi.gen.tr/images/Kinoa-Bitkisi-Tohumu-34.jpg", "date": "21.01.2024 10:20:09", "author": "derya han", "article": [ { "article": "Kinoa Bitkisi Tohumu, özellikle çölyak hastaları tarafından çok fazla kullanılan bir bitki olarak ön plana çıkmıştır. Kinoa kazayağı ve ıspanakgiller topluluğundan bir üyesidir. Çift renkli ve tek yıllık olan bir bitkidir. Kinoa bitkisi tohumları gluten içermezler. Kinoanın yenilen kısmını tohumları oluşturmaktadır Kinoa bitkisi tohumları gluten içermemesi neden ile çölyak hastaları açısından önemli bir besin kaynağı konumundadır.

Kinoa Bitkisi Tohumu Nasıl ve Nerede Yetişir?

Güney Amerika kıtasında yetişen bir bitkidir. And dağları bitkisi olarak da bilinmektedir. Yüksek rakımlarda yetişir. Serin iklim ortamında yetişmektedir. 4000 metrelere kadar adapte olan bu bitki halen Peru, Ekvator, Şili ve Bolivya gibi ülkelerde geniş alanda üretilir. ABD ve Avrupa ülkelerine de ihracı çok fazladır. Soğuğa dayanıksızdır. Ayrıca tohumları mineral, vitamin, yağ ve antioksidanlar yönünden zengindir. Kinoa bitkisi tohumu gelişme süresi farklılık göstermektedir. 90-120 gün arasında değişir. Kuraklığa dayanıklı olsa da sulu koşullarda verim ve kalite daha çok artmaktadır. Tek yıllık bir bitkidir ve son dönemlerdir insan ve hayvan beslenmesi üzerinde çok fazla kullanılmaya başlanmıştır. Ülkemizde de son zamanlarda çok fazla duyulan ve kişilerin günlük hayatında çok tercih ettiği bir bitki olmaya başlamıştır. En iyi gelişim yeri kumlu ve tınlı topraklardır. Tuzluluğa orta derecede dayanıklı olarak toprak pH isteği ise 6- 8.5 arasında değişim gösterir. Çukurova bölgesi koşulları içerisinde 2010 yılında kinoa bitkisi üzerine bir çalışma yapılmıştır. Bu bitki tohumları arasında 50 cm'ye kadar boşluk olacak şekilde 10 nisanda ekilerek 8 Temmuz da hasat edilmiştir. Bu çalışma sonucunda kinoa bitkisi boyu 116 130 cm arasında tohum verimi 169 212 cm arasında ve bin tanenin ağırlığı ise 2 1 2.6 gram arası olarak belirlenmiştir.

Kinoa Bitkisi Tohumu Nasıl Kullanılır?

Kinoa bitkisi tohumunda yaklaşık olarak yüzde 5 yağ, yüzde 60 karbonhidrat, yüzde 4 kadar da lif bulunmaktadır. Kinoa bitkisi çeşitleri arasında protein miktarı fark edebilmektedir. Yağ oranı yönünden yağ bitkileri ile karşılaştırıldığı zaman fakirdir. Fakat tahılların yağ oranı tahıllardan daha fazladır. Protein, kalsiyum, demir gibi mineraller ile zengin olup beslenme açısından önemli bir kaynak olarak bilinmektedir. Tahıl ve bakliyatlar olarak kullanımı günden güne daha fazla artmaktadır. Kinoa pirinç ve bulgur tüketimine alternatif olarak verilen bir bitkidir. Kuraklık ve iklim değişikliği sebepleri ile pirinç üretimi azaldığı zaman pirinç maliyeti de artacağı için kinoa bitkisi tohumu gibi alternatif olan bu ürünlere yönelim de artmaktadır. Özellikle zayıflamak isteyen kişiler zayıflama süreçlerinde bu tohuma yer vermektedirler.
" } ] }