{ "title": "Kinoa Bitkisi Yetiştiriciliği", "image": "https://www.kinoabitkisi.gen.tr/images/Kinoa-Bitkisi-Yetistiriciligi-98.jpg", "date": "19.01.2024 02:11:56", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Kinoa Bitkisi Yetiştiriciliği, Kinoa yenebilen tohumları için tarımı yapılan chenopodioideae alt familyasında olan bir bitki türüdür. Tahıla benzer yönleri olsa da buğdaygiller familyasında değildir daha çok pancar ve ıspanak gibi bitkilere daha yakındır. Kinoa tahıllara oranla besin değeri daha yüksektir. Kinoa içeriğinde bol miktarda demir, fosfor, kalsiyum, lizin gibi temel amino asitler içermektedir. Kinoa hasattan sonra acı kabuklarında ayrılması gerekir ve yemeği aynı pirinç gibi yapılmakta ayrıca birçok yemeklerde kullanılır.

Kinoa Bitkisi Yetiştiriciliği

Kinoa Tohum Seçimi: Kinoa kendine döllenen bir bitki olduğu gibi ekilen üründen tohumları alınmaktadır. Ülkemizde çiftçilerimiz ve üniversiteler tarafından tohum elde etmek amaçlı üretimler yapılmaktadır. Kinoa tohumu alırken ülkemizin yetiştirme şartlarına uygun olan, tarımı kolay olan çeşitlerinden almak gerekir.

İklim İsteği: Kinoa yağışlı, soğuk ve kuru, sıcak ve kuru iklimlerde, tüksek dağlık alanlardan deniz seviyesine kadar olan bölgelerde her iklime adapte olabilen ve kendi, kendine döllenen bir bitkidir. Deniz seviyesinde 4000 m rakıma kadar olan alanlarda rahatlıkla yetişebilir. Her yükseltiye uygun çeşitleri vardır. Kinoa türlerine göre farklılık göstermektedir.

Toprak İsteği: Kinoa bitkisi hemen, hemen her toprakta yetişebildiği gibi geçirgenliği yüksek, organik madde değeri yüksek, tın bakımında zengin toprak yapısını sever. Aynı zamanda kurak, tuzlu topraklarda da rahatlıkla tarımı yapılan bir bitki türüdür.

Tarla Hazırlığı: Kinoa yetiştiriciliği yapmak için toprak hazırlığı 1 sene önceden yapılmalıdır. Bir sene önce yapılan hasattan sonra kış aylarına kadar dip kazan, tiler gibi aletlerle derin toprak işlemi yapılmalıdır. Derin yapılan işleme toprağın hava ve su tutma kapasitesini artırmaktadır. Toprağın işlenmesi kış aylarında tarlada yabancı otların yetişmesi önemli bir ölçüde azaltılmış olmakta ve ekim öncesi ilkbaharda yabancı otların çok az seviyede olması sağlanmış olacaktır. Ekim alanındaki toprağa 50 kg dekar tavuk gübresi, 50 kg dekar leonardit gübresi uygulanması gerekir. Toprağa verilen bu gübreler kış boyunca materyallerin çözülmesi daha rahat olacağı ve ilk seneden faydalarını görmeyi sağlayacaktır.

Ekim Zamanı: Kinoa ekimi Mart-nisan aylarında ve yüksek bölgelerde Mayıs başlarında yapılır. Bitkinin ekim derinliği 2-3 cm'dir tohum taneleri ufak olduğu için derin ekim yapılmamalıdır. Ekim esnasında tohumları gübre ile karıştırıp mibzer bölmesine konulmalı ve mibzer de bir göz kapalı, bir göz açık olacak şekilde 28 cm'de yapılmalıdır.

Gübre İsteği: Toprağa azot verilmesi hem verimi artırır hem de protein içeriğinin fazla olmasını sağlar. Dekar başına 5-8 kg fosfor, 5-15 kg azot uygulanmalı ve bitki 15-20 cm boya ulaştığında yabancı otların mücadelesi için çapalama işlemi yapılır.

Su İsteği: Kinoa kuraklığa dayanıklı bir bitki olduğundan dolayı fazla suya gereksinim duyulmaz, fakat yaz aylarında sulanması tane veriminin artmasını sağlamaktadır.

" } ] }