{ "title": "Kinoa Bitkisi", "image": "https://www.kinoabitkisi.gen.tr/images/Kinoa-Bitkisi-68.jpg", "date": "19.01.2024 08:13:18", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Kinoa bitkisi, tahıl olmayan ama tahıl gibi kullanılan bir bitkidir. Anan vatanı Güney Amerika'daki And dağlarıdır. Kinoa bitkisi tadı ve görünümü bakımından tahıla benzeyen ıspanakgiller familyasına ait bir tür otsu bitkidir. Bu bitki 1-2 metreye kadar uzayabilen uzun ömürlü bir bitkidir. Besleyici ve etli yaprakları vardır. Salkım salkım çiçekler açar ve bu çiçekler zengin besin değeri olan küçük tohumlara dönüşürler. Yenilen kısmı da kurutulmuş bu küçük tohumlardır. Dünyadaki olası bir tahıl sıkıntısında su ve gübre problemi olmayan, pirinçten daha çok protein içeren ve her türlü toprağa uyum sağlayabilen kinoa alternatif ürün olarak tüketilmektedir. Kinoa, her yaş grubundan insana uygun bir besindir.

Kinoa tüm temel aminoasitleri ve yüksek oranda protein içerir. Bu nedenle kinoa süper besin olarak adlandırılmaktadır. Vücudumuzda kullanılan 20 aminoasit vardır ve bunlardan 9'unu vücudumuz üretemez. Bu üretilmeyen aminoasitleri mutlaka dışarıdan yoğurt, süt, et gibi hayvansal ürünlerle alınması gerekir. Kinoa, bu temel aminoasitleri içermektedir. Filizlendirilmiş kinoanın etten daha yüksek protein emilim gücü vardır. Kinoanın lif, vitamin ve mineral içeriği çok yüksektir. A, B, C, D ve K vitaminlerini içeren kinoada kolesterol bulunmamaktadır. Bunların yanında demir, çinko, kalsiyum, fosfor, magnezyum içermektedir.

Kinoa bitkisi faydaları nelerdir?

Kinoada bulunan demir kansızlığa, bol miktardaki lif ise kabızlığa iyi gelmektedir. İçeriğindeki kalsiyum kemikleri ve dişleri güçlendirir. Aynı zamanda içerdiği süperoksit dismutaz enziminin cildi yıpranmaya karşı korur ve yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır. Kinoa, doku yenilenmesini sağlarken, serbest radikallerin hücreleri hırpalamasını engelleyerek kanser hastalığını da önlemiş oluyor. Ayrıca içeriğinde bulunan lignin birçok kanser türlerine karşı koruyucu etki göstermekte ve kalbi güçlendirmektedir. Kuersetin maddesi de antioksidandır ve ayrıca bahar alerjilerine karşı destek sağlar. Diyabete, yüksek tansiyona, adet sancısına ve magnezyum eksikliğine de iyi gelen kinoa neredeyse her derde devadır. Kinoanın yağ oranı düşük olmasından dolayı kilo aldırmayan ve kolay hazmedilen bir özelliği vardır.

Kinoa bitkisi nasıl tüketilir?

Kinoanın kendisine özgü bir aroması vardır. Lezzetli ve hafif olan kinoayı pirincin ve bulgurun kullanıldığı bütün yemeklerde kullanılabilir. Garnitür olarak yemeklere ilave edilebilir. Haşlandıktan sonra salatalara eklenebilir. Ayrıca dolmalarda, pilavlarda, et ve tavuk gibi yemeklerde, ekmek, kek ve kurabiyeler de kullanılabilir.
" } ] }