{ "title": "Kinoa Diyeti", "image": "https://www.kinoabitkisi.gen.tr/images/Kinoa-Diyeti-46.jpg", "date": "19.01.2024 05:35:12", "author": "Ceyda Kekik", "article": [ { "article": "Kinoa diyeti tok tutma özelliği ve içerdiği protein ile son zamanlarda kilosuna dikkat edenlerin diyet programlarında uyguladıkları ve kullandıkları bir üründür. Kinoa, bulgur ve pirincin alternatifi olan bir besindir ve Güney Amerika'da yetişir. Kinoanın besin değeri tahıllar ile kıyaslayınca çok iyidir. Temel amino asitler, oldukça fazla kalsiyum, demir ve fosfor içerir. 100 gram kinoada 5.8 gram yağ, 69 gram karbonhidrat 6 gram lif bulunur ve 372 kaloridir. Kinoa içeriğinde bulunan A, B, C, D ve E vitaminleri ile oldukça yararlıdır ve içeriğinde bulunan yüksek lif oranı ile bağırsakları çalıştırmaya yardımcıdır. Demir içeriğinden dolayı vejetaryenlar için oldukça iyi bir besin seçeneğidir. Günlük kalsiyum ihtiyacını sağlayan kinoa, gluten içermediğinden dolayı gluten alerjisi olan kişiler içinde çok önemli bir besin kaynağıdır. Ayrıca yine içeriğinde bulunan yüksek kalitede protein içeriği ile vücuda gerekli olan bütün temel amino asitleri bünyesinde barındırır. Kinoa bir tahıl gibi görünse de yukarıda belirtilen özellikleri ile tahıllardan ayrılarak çok daha üst düzeyde bir yere sahiptir.

Kinoa diyetinin avantajları
Kinoa diyette nasıl ve ne kadar tüketilmelidir

Kinoa birkaç saat suda bekletilip, içindeki enzimleri harekete geçirildikten sonra on beş dakika kadar oldukça kısa sayılabilecek sürede pişirilebilir. Suda bekletmeye zamanınız yok ise bolca yıkayın ve ıslatarak pişirin böylece genellikle sevilmeyen kokusu oldukça hafifleyerek sizi rahatsız etmez. Suda bekletemediğiniz zaman pişme süresi değişmez ancak sadece pişme sırasında eklemeniz gereken su miktarı artar. Kinoa bulgun ve pirincin kullanıldığı her yerde rahatlıkla kullanılabilir ve pirinç ya da bulgur için diyetinizde belirtilen miktarlarda kullanmanız yeterlidir. Bulgur ve pirinçten farklı olarak daha uzun süre tok tutma özelliği ile bulgur ya da pirinç yediğinizde alamayacağınız proteini de vücudunuza alırsınız. Yani bulgur ve pirinçte olduğu gibi sadece tahıl değil proteinde yemiş olursunuz.

Kinoa diyet sırasında en çok karşılaşılan problemlerden biri olan kabızlık problemi kinoa tükettiğiniz zaman oluşmaz çünkü içeriğinde oldukça fazla lif bulunduğundan dolayı bağırsaklarınızı çalıştırır. Kinoayı ana öğünlerinizde pilav olarak ya da salataya ekleyerek kullanacağınız gibi ara öğünlerinizde yoğurdunuza karıştırarakta tüketebilirsiniz. Kinoa tükettiğiniz zaman kanda bulunan şekeri aniden yükseltmez ve bununla birlikte aniden de düşmesine neden olmazsınız. Tüketilen miktarları diyetisyeninizin belirttiği ölçüler dahilinde tutarsanız olumlu sonuç alırsınız.
" } ] }