{ "title": "Kinoa Kalori", "image": "https://www.kinoabitkisi.gen.tr/images/Kinoa-Kalori-94.jpg", "date": "20.01.2024 10:01:00", "author": "derya han", "article": [ { "article": "Kinoa kalori yönünden bulgur ve pirince alternatif olarak gelişen ve zayıflamak isteyen insanların çok fazla tercih ettiği bir bitkidir. Kinoa kalsiyum potasyum magnezyum protein demir ve diyet lifi içeriğini içerinde barındıran besin yönünden zengin bir bitkidir Ana öğünlerde haşlanarak pilav yerine kullanılabilir, sabahları müsli olarak yenilebilir ya da salatalarda tercih edilebilir.

Güney Amerika da yetiştirilen kinoa kalori ve besin değeri sebebi ile bulgur ve pirincin en büyük alternatifi olarak kullanılmaktadır. İlk ortaya çıkışı İnkalara kadar uzanmaktadır. Tahıl ana İnkaların kinoa için kullanmış oldukları isimdir. BM tarafından 2013 Kinoa Yılı olarak ilan edilmiştir. Tahıllara kıyasla kinoa kalori ve besin değeri oldukça iyidir. İçerisinde temel amino asitler ve bol miktarda kalsiyum, demir ve fosfor bulunmaktadır. 100 gram kinoa kalorisi 372'dir. Aynı şekilde 100 gram kinoa içinde 5,8 gram yağ ve 69 gram karbonhidrat, 6 gram lif bulunmaktadır.

Kinoa kalori nedeniyle tercih edilmesinin yanında cildi yıpranmaya karşı koruması etkisi ile çok tercih edilir. İçerisinde A, B, C, D ve E vitaminlerini içerir ve yüksek lif oranı ile bağırsakları çalıştırır. Demir içermesi sayesinde vejetaryenler içinde iyi bir seçenek olarak, günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayan kinoa gluten de içermeyerek alerji sahibi olan kişiler için önemli bir besin kaynağı olmaktadır. Ülkemizde de son zamanlarda keşfedilen kino kalorisi az ve yüksek kalitede protein barındırması ve vücudun ihtiyacı olan bütün temel aminoasitleri içermesi yönüyle farkını ortaya koyarak talebini yükseltmeyi başarmıştır. Kinoa diğer tüm tahıllar arasında zirveye ulaşmıştır. Aslında kinoayı tahıl grubu içerisinde göstermemiz yanlış olabilir. Çünkü kinoa ne kadar da tahıl gibi görünüyor olsa da kinoayı bir sebze olarak ıspanakgiller familyasına alabiliriz.

Özellikle kilo verme sürecinde kişilerin son zamanlarda tercih etmeye başladığı kinoa kalorisinin düşüklüğü ve içermiş olduğu yüksek protein ile yüksek kolesterole engel olarak tokluk hissi de artış gösterir. Sütten daha fazla kalsiyum içererek emilim gücünün fazla olması ile metabolizmayı hızlandırdığı da söylenebilir. İçerdiği magnezyum ile diyet de yapılarak kullanılırsa yoğun spor yapılan zamanlarda kas ve kemik yapısının korunması ve vücudun direncini artırması ile bilinmektedir. Kinoa sudan geçirildikten sonra on beş dakika kadar kısa bir sürede pişirilerek hazır olur. Islatarak pişirildiği zaman kokusu hafiflemeye başlıyor. Diyet yapanlar için bir özelliği de tüketmeyi kestikleri bulgur ve pirincin alternatifi olarak çok fazla üretilebilmesidir. Aynı zamanda kinoa kalori yönünden bulgur ve pirinçten daha azlık göstermektedir.
" } ] }