{ "title": "Kinoa Nasıl Kullanılır", "image": "https://www.kinoabitkisi.gen.tr/images/Kinoa-Nasil-Kullanilir-77.jpg", "date": "21.01.2024 06:34:10", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kinoa nasıl kullanılır, görüntü bakımından tahıla benzeyen kinoa aksine otsu bir bitkidir. Ispanakgiller ailesine ait olan kinoanın besleyici ve etli yaprakları vardır. Çiçekleri zengin besin kaynağı olarak tohumlara dönüşür. Kinoanın yenen kısmı da tohumlarıdır. Güney Amerika da yetişen kinoa buranın halkı tarafında uzun yıllardır kullanılmaktadır. Minik bir görüntüsü olan tohumları aksine çok besleyicidir. Tohumlar yüksek oranda protein ve aminoaistler barındırır. Bunların haricinde A, B, C, D ve K vitaminleri, lif, mineraller bakımından da iyi bir kaynaktır. Kinoa kanser oluşumunu önler, kalp damar sağlığını korur, kemik ve dişlerin güçlenmesine yardımcı olur, hipertansiyona karşı iyi gelir, diyabet, bahar alerjisi, kansızlık için kullanılabilir. Anne sütünü arttırdığı bilinmektedir. Yaşlanmayı geciktirir, ameliyat sonrası yaraların iyileşme sürecini hızlandırır. Vücut için mükemmel bir antioksidandır. Kabızlığa karşı iyi gelir. Tokluk sürecini uzatarak zayıflamaya yardımcı olur. Vücutta ödem oluşumunu engeller. Metabolizmanın daha aktif çalışmasını sağlar.

Kinoa nasıl kullanılır?

Besin değeri yüksek, yağ oranı düşük olan kinoanın hazmı kolay olduğu için her yaş grubu için uygun bir besindir. Et yemeyen kişiler protein ihtiyacını kinoa tarafından karşılayabilir. Gluten içeriği olmadığı için çölyak hastaları içinde mükemmel bir alternatiftir. Market raflarından kolaylıkla ulaşılabilen kinoa nasıl kullanılır? Herkes tarafından merak edilmektedir. Kinoa çorba, garnitür olarak yemeklerde, pilav, pasta, kurabiye, kek hamurlarına eklenerek kullanılabilir. Kinoa haşlanarak salatalara ilave edilebilir.

Kinoa pişirilmeden önce 30 dakika kadar suyun içine ıslatılmalıdır. Ardından acılığını atması için bir süzgeç içinde bol suyla ovalanarak yıkanmalıdır. Kinoa ne kadar pişirilecekse 2 katına yakın su kullanılır. Yani bir su bardağı kinoa için iki su bardağı su kullanılır. Kinoa suyun içine alınarak kaynayana kadar yüksek ateşte bekletilir. Su yerine tavuk ya da et suyu da kullanılabilir. Kaynadıktan sonra ocak kısığa alınarak 15 dakika daha pişirilir ve 5 dakika demlendikten sonra kullanılabilir.

Salata yapımında kinoa nasıl kullanılır?

1 çay bardağı ceviz içi ve 1 diş dövülmüş sarımsak teflon tavaya alınarak, cevizin kendi yağında kavrulur. Üzerine tuz, 2 yemek kaşığı balzamik sirke, bir tatlı kaşığı keten tohumu, pişirilen kinoa, ezilmiş 100 gram tulum peyniri ve 1,5 çay bardağı sıvıyağ eklenerek karıştırılır. 5 tane pancarın kabukları soyularak malzemelerin içine rendelenir. Hazırlanan salata malzemeleri homojen bir şekilde karıştırıldıktan sonra servise sunulur.

Afiyet olsun.
" } ] }