{ "title": "Kinoa Nasıl Tüketilir", "image": "https://www.kinoabitkisi.gen.tr/images/Kinoa-Nasil-Tuketilir-95.jpg", "date": "19.01.2024 17:13:10", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Kinoa nasıl tüketilir, kinoa bir tahıl olup Türk damak zevkine son derece uygun zengin içerikli bir besindir. Tadı bulgura benzediğinden dolayı tüketirken bulgurla arasındaki farkı anlamanız mümkün değil. Bizim ana kültürümüzdeki yemeklerde bulgur çok fazla tükettiğimiz bir tahıl olduğundan kinoayı da pirinç ve bulgurun ikamesi olarak hemen her türlü yemek ve salatada rahatlıkla kullanabiliriz. Kinoanın yakışmadığı ve aykırı durduğu yemek nerdeyse yok. Kinoanın yağ değeri oldukça düşük olup kilo aldırmayan ve kolay hazmedilen bir besindir. Yüksek protein içerdiğinden dolayı vejetaryenlara hiç glüten içermediğinden dolayı da çölyak hastalarına hitap eden bir tahıldır. Bol miktarda kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, fosfor ve lif içeren kinoa kabızlığa karşı çok etkilidir. Ciltte doku yenilenmesini sağlayarak yaşlanma etkilerini geciktirir. Kullanımı ve tüketimi ise bulgurdan farksızdır.

Kinoa nasıl tüketilir?

Kinoanın bizim kültürümüzde eşleşebileceği en yakın besin bulgurdur. Kinoa bu yüzden Türk damak tadına son derece uygundur. Çok keskin bir koku ya da tat içermemektedir. Kinoa nasıl tüketilir, bunu anlatmaya çalışacağız.

Kinoa ıslatılıp yumuşatıldıktan sonra her çeşit salataya eklenebileceği gibi pilav olarak da rahatlıkla tüketebilirsiniz. Çorbalarınızın içerisine tane vermesi amacı ile ekleyebilirsiniz. Kinoa tohumlarını kavurmak sureti ile müsli olarak bile rahatlıkla kullanabilirsiniz. Hatta mevcut gevreğinizin içine karıştırarak gevreğin besin değerini artırabilirsiniz. Kinoayı hafif kavurup çok az bir yağ ve tuz ile tatlandırdığınızda yemeklerin yanına garnitür olarak bile ekleyebilirsiniz.

Kinoayı rondodan geçirip öğüterek un haline getirdiğinizde beyaz un ile yaptığınız tüm kek, börek ve çöreklerinizi kolaylıkla yapabilmenizde mümkün.

Kinoa pirinç ve bulgurla yaptığınız dolmalarda da hiçbir lezzet ve tat değişikliğine sebebiyet vermemektedir. Bundan sonraki ilk dolmanızı kinoa ile yapmanızı şiddetle tavsiye ederim.

Ayrıca kinoa tohumlarını tıpkı buğday çimlendirir gibi çimlendirerek salatalarınızda yeşillik olarak kullanmanızda mümkün. Kinoayı haşlayıp sarımsaklı yoğurt ile karıştırdığınızda harika ve tadına doyulmaz bir yoğurtlu salata yapabilirsiniz. Aynı şekilde bizim damak zevkimizde kısır vazgeçilmezlerimiz arasındadır. Aynı lezzeti 5 kat daha besleyici ve kilo aldırmayan şekli ile kinoa kısırı olarak deneyebilirsiniz.

Kinoayı ıspanak ve semiz otu gibi yemeklerinizde tane vermesi içinde kullanabilirsiniz. Kinoa daha önceden haşlanıp derin dondurucuda saklanırsa yeşil salatalarınıza tat vermesi için her akşam 1-2 yemek kaşığı ekleyerek hem salatanın lezzetini hem de doyuruculuğunu artırabilirsiniz. Ayrıca kinoa yüksek miktarda protein içeriğine sahip olduğundan kinoalı yeşil bir salata ile uzun süre tok kalmanız mümkün.
" } ] }