{ "title": "Kinoa Nasıl Yetiştirilir", "image": "https://www.kinoabitkisi.gen.tr/images/Kinoa-Nasil-Yetistirilir-22.png", "date": "20.01.2024 11:39:03", "author": "Ayşe durak", "article": [ { "article": "Kinoa nasıl yetiştirilir, Kinoa inkalar tarafından 7000 yıl önce yetiştirilen bir tahıl çeşidi olan, gerçekte ıspanak ya da pancar familyasından gelir. Kinoa bir bitkidir, ama butfaklarda bir tahıl gibidir. Protein açısından çok zengin bir bitkidir. Tüm aminoasitleri, A, B, C, D, E ve K vitaminleri içerir. Lif oranı çok yüksek, tadı da çok lezzetlidir. Bulgur kıvamında bir tahıl olduğu için Türk mutfağına çok uygundur. Kinoa taneleri yüksek oranda demir, kalsiyum, magnezyum, protein ve çinko içerir. Protein oranı çok yüksektir. 100 gramında 13 gram protein bulunur. Kinoa gluten içermediği için çölyak hastalığında güvenle kullanılır ve önemli bir besin kaynağıdır.

Kinoa nasıl yetiştirilir?

Kinoanın toprak isteği: Kinoa tropik ve ılıman iklimlerde yetişebiliyor. Ekilen kinoanın toprağının suyu iyi süzdüren nitelikte olması gerekiyor. Çok yüksek irtifada, dağ yamaçlarında yetişir. Ancak diğer tahıl bitkilerine nazaran olgunlaşmak için uzun bir süreye ihtiyaç duymaktadır. Kinoanın ekimi ilkbaharda, Ekim ve Kasım aylarında yapılmaktadır. Bu kinoa bitkisi her türlü toprağa uyum sağlar. Toprağın tuzluluğuna orta derecede dayanıklı olup, toprak pH isteği ise 6-8,5 arasında değişiklik gösterir.

Kinoanın iklim isteği: En iyi verimi kinoa rakımı 1000 ile 4000 metre arasındaki yaylalık kıraç arazilerde verir. Dağ yamaçlarında ve ovalarda kinoanın verimi değişmez. Kinoa aslında Güney Amerika kıtasının bir bitkisidir. And dağlarının bitkisi olarak bilinmektedir. Yüksek rakımlara adapte olmuş bir bitkidir. Halen Peru, Bolivya ve Şili gibi ülkelerde geniş alanlarda üretilir. Kinoa kuraklığa dayanıklı bir bitki olsa da sulu toprak koşullarında verim ve kalite artar. Soğuğa dayanıklılığı çok düşüktür. Ayrıca ülkemizde kinoa başta \"Konya ovası\" olmak üzere \"Torosların\" kuzeye bakan sarp yamaçlarında ve Doğu Anadolu'nun tüm yüksek platolarında yetişebilen bir bitkidir. Kinoanın bitkisinin gelişme süresi çeşitlerine göre değişir. Gelişme süresi çeşitlerine göre 90-120 gün arasında olmaktadır. Kazık kök sistemine sahiptir. Tek yıllık bir bitki olup, son yıllarda insan ve hayvan beslenmesi üzerinde yoğun çalışmalar yapılan bir bitkidir. Çimlenen kinoa bitkisi ilk iki hafta boyunca yavaş bir büyüme gerçekleştirir. Bu dönemde yabancı otlara karşı hassas olup yabancı otlarla rekabet edemez.

Kinoanın hasat edilmesi: Kinoa bitkisi kuruyup soluk sarı veya kırmızımsı renge döndüğü ve yapraklar döküldüğü zaman hasat vakti gelmiş demektir. Kinoanın hasat işlemi biçerdöver yardımı ile yapılır. Mor renkli tohumlar hasat zamanın yaklaştığını belirtir. Tarlaları mor bir görüntüye kaplar.
" } ] }