{ "title": "Kinoa Protein", "image": "https://www.kinoabitkisi.gen.tr/images/Kinoa-Protein-39.jpg", "date": "20.01.2024 21:05:17", "author": "derya han", "article": [ { "article": "Kinoa protein, açısından zengin pazı, ıspanak, pancar gibi bitkilerin de bulunduğu besin grubunun bir üyesidir. Bilimsel adı Chenopodium quinoa olan bu bitki zengin bir protein kaynağıdır. İlk olarak inkalar tarafından 5000 yıl önce Peru da ekilmiştir. Tahıllların anası olarak bilinmektedir. Soğuk, sıcak, havalarda ve tuzlu, kumlu topraklarda yaşarlar. Kinoanın 250 değişik çeşidi bulunmaktadır. Bitkinin sadece yaprak kısımları değil her yeri yenilebilmektedir. Kinoanın yapısında bulundurduğu betacyanın pigmenti ona parlak kırmızı bir renk verir. Aynı zaman turuncu, pembe, mor ya da siyah renkte olabilir.

Kinoa insan vücudunun üretememiş olduğu ve dolayısı ile de besinlerden alınması lazım olan dokuz temel amino asidin hepsini içinde barındıran nadir gıdaların bir tanesi olarak bilinmektedir. Kinoa protein kaynağı olarak içerisinde lisin ve isolösin olmak üzere tüm temel olan amino asitleri yeterli bir miktarda bulundurmaktadır. Normal şartlarda tahıllarda lisin ve isolösin aminoasitleri eksik ve sınırlayıcı olarak bulunur fakat kinoada çok fazla miktarda bulunmaktadır. Bu yönü ile kinoa protein açısından tahıllardan daha iyi protein kaynağı olarak görülür. Kinoa manganez, fosfor, bakır, folat ve çinko yönünden de oldukça zengindir. Aynı zamanda hidroksibenzoik ve vanilik asit gibi antioksidan etki göstermektedir. İçerisinde B vitamini, E vitamini ve diyet lifi de bulundurarak kolesterolün düşmesine ve iyi kolesterol dengesini sağlaması açısından yardımcı olur.

Kinoa içerisinde gluten barındırmadığı için düşğk alerji riski ve yüksek sindirilebilirliğe sahiptir. Çocuklar ve bebekler açısından en iyi besin alternatifidir. Glutene duyarlı olan çölyak hastaları için kinoa protein ve karbonhidrat ihtiyaçlarını karşılayan besleyici bir alternatiftir. Lezzetli bir besin olma özelliği ile vejetaryenler için de protein alımını destekler. Kinoa protein özelliği yanında yağ asidi yapısı ile de diğer tahılların önüne geçer. Tam tahılllarda 1 gram yağ alınmak istenirse 360 kalori alınır fakat 1 gram kinoa içerisinde sadece 63 kalori vardır. Kinoa tam tahılllardan daha sağlıklı yağ asitleri içermektedir. Aynı şekilde 100 gramkinoa proteini9 gram içerirken 100 gram bulgurda 6 gram protein vardır. Yani kinoa protein yönünden de tahıllardan öne geçmektedir. Ayrıca bulgur bir tahıldır. Kinoa ise pancargiller familyasındandır. Yani kinoa bir sebze, yani tahıl değildir. Ülkemizde de son dönemlerde bulgurun bir alternatifi olarak bu şekilde karşımıza çıkan kinoa salatadan köfteye her yemekte karşımıza çıkmaktadır.

" } ] }