{ "title": "Kinoa Tohumu", "image": "https://www.kinoabitkisi.gen.tr/images/Kinoa-Tohumu-68.jpg", "date": "19.01.2024 19:40:47", "author": "hacer atalan", "article": [ { "article": "Kinoa tohumu, Bir tahıl türü olan kinoa tohumu, aslında kinoa bitkisinin yemişlerinden elde edilmektedir. Besleyici ve etli yaprakları bulunmaktadır. Salkım salkım çiçekler açar ve bu çiçekler küçük tohumlara dönüşürler. Kinoa, Bolivya ve Peru'da And dağlarının çorak yamaçlarında doğal olarak yetişen bir bitkidir. Boyları 1-2 metreye kadar uzayabilen, uzun ömürlü bir bitkidir. Üç çeşidi vardır; siyah, kırmızı ve beyaz renktedir. Tarihi kayıtlara göre bu bitki M. Ö. 3000-5000 yılından beri insanlar tarafından yetiştirilmektedir. Kinoa tohumunun besin değeri yüksektir. Kinoa üretiminde gübre ve su problemi olmayan, her türlü toprağa uyum sağlayabilen proteini yüksek bir bitkidir.

Kinoa tohumunun içeriğinde fosfor, magnezyum, bakır, potasyum, çinko, demir, manganez, A, B, C, D, E ve K vitaminlerinin hepsini bir arada bulunduran bir besin kaynağıdır. Kendine has bir aroması olan kinoa tohumu hafif ve lezzetlidir. Birçok tüketim şekli vardır. Pilav yapılabilir, çorbalara konulabilir, garnitür ve haşlanarak salatalarda kullanılabilir. Ayrıca un haline getirerek hamur işlerinde de kullanılmaktadır. Kinoa, bitkisel asit içermektedir. Asidini gidermek için pişirmeden önce suda bekletilebilir.

Kinoa tohumu faydaları nelerdir?
" } ] }