{ "title": "Kinoa Tozu", "image": "https://www.kinoabitkisi.gen.tr/images/Kinoa-Tozu-23.jpg", "date": "20.01.2024 06:17:42", "author": "ümit kadak", "article": [ { "article": "
Kinoa Tozu, Kinoa, Yenebilir tohumları için tarımı yapılan ve Amaranthaceae-Ispanakgiller familyasından olan bir bitki türüdür. Bilimsel adı chenepoidum quinoadır. Son 10-12 yıldır Amerika'da sıklıkla kullanılan ve Amerikan halkının mutfağında ve besinlerinde yer alan kinoa ülkemizde yeni yeni kullanılıp tarımı yapılmaya başlanmıştır. Tahıla benzer yönleri olsa da Buğdaygillerden değildir. Kinoa, Keçuva dilindeki kinua sözcüğünün İspanyolca söylenişinden gelmektedir. Arkeolojik verilere göre Kinoa tarımına Peru, Bolivya, Ekvator ve Kolombiya'nın And Dağları ve civarı bölgelerde 3.000 ila 4.000 yıl önce başlanmıştır. Yine arkeolojik verilere göre günümüzden 5.200 hatta 7.000 yıl öncesine kadar da insanlarca doğadan toplanarak yenmekte-imiş. İnkalar tarafından tarımı yapılmış ve manevi değer atfedilmiştir. Hasattan sonra tohumların saponin (Steroit gliserit) içerdiği için tadı acı olan kabuklarından ayrılması gerekir. Kinoa'nın pişirme şekli pirinç ile aynı biçimdedir ve çoğu yemeklerde kullanılmaktadır. Kinoa yaprakları, ıspanak gibi bir yapraklı sebze olarak da tüketilebilir, ancak bu şekilde satıldığı nadir görülür.

Kinoa tozu Yapısı; Gıda ve Tarım Örgütü kinoayı insanın beslenme standartlarına son derece yakın olarak tüm temel aminoasitleri sağlayan tek bitki olarak kabul etmektedir. İnsanlarda doku gelişimi için gerekli olan 8 temel aminoasidin tamamı bu bitkinin tohumunda bulunmaktadır.

Lisin, Sistein ve diğer tahıllarda miktarı düşük olan methionın aminoasidi de son derece yüksektir. Methionin yağların yakılmasına ve işlenmesinde yardım eder. Kinoada bu aminoasidin diğer tahıllara göre yüksek olması önemini daha da artırmaktadır. Ayrıca tam protein içeren bitkiler oldukça nadirdir. Elzem aminoasitlerin tamamına sahip bu besin vejetaryenler arasında oldukça popülerdir.

Kinoa tohumunda %5 yağ, %60 karbonhidrat ve %4 lif bulunur. Yağda eriyen A, D, K vitaminleri ve suda eriyen B ve C vitaminlerini içerir. Kinoa tohumunun çeşitleri vardır. Bu yüzden protein oranı ortalama olarak %15 civarındadır ve çoğu tahıla göre ortalama olarak yüksektir ve %20'ye kadar çıkabilir. Glüten içermeyen bu besin çöl-yak hastası ve glütensiz diyet uygulanan diğer hastalıklar için önerilir. Glüten hassasiyeti olanlar kinoa ile glütensiz börek, ekmek ve çörekler yapabilirler. Kinoa gevrekleri ve ayrıca kinoa tozu da alternatif olarak yemeklerde ve kahvaltılıklar da tüketilebilir. Şimdi kinoanın öğütülmüş şeklinden bahsedelim.

Kinoa Tozu; Sağlıklı beslenmek isteyenler, yoğun tempoda çalışanlar, vejetaryenler, çöl-yak hastaları, büyümekte olan çocuklar ve anneleri, 6 aylık bebek ile 100 yaşına kadar kişiler kinoa tozunu besin desteği olarak kullanabilirler. Kinoa tozu, öğütülmüş ham kinoadır. Ham kinoadaki yararlı besin maddelerini içermektedir. Hatta protein sindirilebilirliği kinoa tohumuna veya kinoa ununa göre daha fazladır. Hem çözünen hem de çözünemeyen lifler içermektedir. Ayrıca antioksidan değeri daha fazladır. Kinoa ve kinoa ununa göre daha pratik olması, herhangi bir pişirme işlemi yapılmadan tüketilmesi, tadının kinoa ve kinoa unundan çok daha iyi olması, unu gibi pütürlü olmaması ve ağızda acı tat bırakmadan hafif fındığa benzer tat bırakması kinoa tozunun tercih edilmesinde güçlü nedendir. Kinoa ve kinoa ununun çiğ tüketilememesi kinoa tozunun her lezzette her zaman kullanılması tercih edilmesinde büyük etkendir. Süte, yoğurda, salatalarınıza, meyve sularınıza, meyve pürelerine, kahvaltılık gevreklere, çorbalara, sıcak içeceklerinize, tercih ettiğiniz ölçüde dilediğiniz kadar ilave edip tüketebilirsiniz.

" } ] }