{ "title": "Kinoa Üretimi", "image": "https://www.kinoabitkisi.gen.tr/images/Kinoa-Uretimi-78.jpg", "date": "20.01.2024 07:37:14", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "Kinoa üretimi Güney Amerika'da binlerce senedir pirinç ve buğdayın alternatifi olarak üretilmektedir. Pilav gibi tüketilebilen hem de un durumuna getirilip çok geniş bir alanda tüketilebilen kinoa aynı süreçte ilaç endüstrisinde de kullanılmakta. Yüksek fiyatlardan alıcı bulan kinoa yapımcılara dekarda 2000 TL'ye varan getiri sağlamaktadır.

Kinoa üretimi için uygun toprak şartları nelerdir?

Kinoa bitkisi toprak ayırmamasıyla birlikte drenajı iyi olan kumlu, humuslu, tınlı, kireçli bütün toprak yapılarında kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. En iyi yetişme kabiliyeti gösterdiği pH aralığı 5.5-8 arasındadır. Tuzlu topraklara karşı direnci başka tarla bitkilerine oranla olabildiğince yüksektir.

Kinoa bitkisinin tohumlarının çimlenmesi +2°C'de gerçekleşir. Bu sıcaklık birtakım mısır tipleri için +8°C, ayçiçeği için +10°C'dir. Kinoa bitkisi ilk 55 günlük periyotta don, kırağı gibi iklimsel olaylara rağmen çok büyük dayanıklılığa sahip olmakla birlikte pancardan daha iyi direnç göstermektedir. Bu süreçte -8°C'ye kadar dayanım sağladığı gözlenmektedir. 55-85 gün arası bitkinin tozlaşma devresi olup bu süreçte en uygun gündüz sıcaklıkları +18-+30 derece aralığıdır. Bitki ilk 80 günlük dönemde suyu seven fakat kıştan çıkış ve erken bahar devresinde ekime uygun bir mahsul olmasından dolayı su ihtiyacını ülkemiz iklimsel bünyesinde bahar yağmurlarıyla karşılayabilmektedir. Kinoa bitkisi tarımsal anlamda buğdayla olabildiğince ortak noktalara sahiptir. Tek farkı ekimi kıştan değil mevsim şartlarına göre Şubat-Mart-Nisan aylarında yapılmaktadır. Ortalama 120 gün içinde hasat alınmaktadır. Kinoa üretimi toprak hazırlığı bir önceki sene imal edilen kültür bitkisinin hasadından derhal sonra, kış aylarına dek tiller, dipkazan türü derin toprak işlemesi yapabilen aletlerle yapılmalıdır. Bunun nedeni ise;
" } ] }