Kinoa Yetiştiriciliği

Kinoa Yetiştiriciliği, kinoa gıdasına olan taleplerdeki artışa bağlı olarak ülkemizde de artış sağlamıştır. And dağlarının bitkisi olan kinoa tüm Dünya da hayvan ve insan beslenmesinde besin değeri yüksek olarak dikkat çekmeyi başarmış ıspanakgiller familyasına ait olan bir bitkidir. Aslında tahıl gibi bir görüntüsü olarak tahıl grubu içerisinde yer alsa da özü olarak sebze olarak bilinmektedir.
Bu bitki soğuğa ve kuraklığa dayanıklı olarak tarımı ise yüksek dağlar alanında yapılabilmektedir. Ayrıca kinoa yağ, protein, antioksidan ve vitamin yönünden zengin olan bir bitki çeşididir.

Kinoa yetiştiriciliğinin tarihi And bölgesinde yaşayan İnka halkına dayanmaktadır. Yaklaşık 2000 yıl kadar önce keşfedilerek tarımına başlanan kinoa yetiştiriciliği o dönemlerde tahıl ana adını alarak isimlendirilmiştir. Halen Peru, Ekvator, Şili ve Güney Amerika da kinoa yetiştiriciliği devam etmekte ve dağıtımı bütün ülkelere yayılmaktadır. Ülkemizde son yıllarda duyulmaya başlanan kinoa yetiştiriciliği ABD de yaklaşık olarak 10 yıldır devam etmektedir. Birleşmiş Milletler tarafından 2013 yılı kinoa yılı olarak kabul edilmiştir. Kinoa Avrupa'ya ilk defa 1970 yıllarında getirilmiş ve ilk defa kinoa yetiştiriciliği İngiltere'de gerçekleşmiştir. Kinoa yetiştiriciliği son 20 yılda çok fazla yayılmış ve kullanılmaya başlanmıştır. Kinoa Güney Amerika Kıta iklimine bağlı olarak yetişen bir bitkidir. Kinoa kısa gün şartlarında yetişir ve buna bağlı olarak tohum verir.
Sıcaklık isteği çok fazla değildir fakat kuru ve sıcak topraklarda yetişmektedir. Yüksek rakımlı dağlık alanlara da kolayca adapte olduğu gözlemlenmiştir. Vejatif olarak gelişmesi için serin mevsim şartlarını seçmektedir.

Kinoa yetiştiriciliği mısırın üretilemediği 4000 metrelik yüksek rakımlı alanlarda bile yapılabilmektedir. Nemli toprakları sevse de kinoa kuraklık alanlarda da yetişebilir. Çok aşırı soğukluklara dayanıklı değilse de hafif olan donlara karşı dayanıklılık gösterebilir. Hafif, orta ve ağır bünyeli topraklarda rahat etmekle birlikte her türlü topraklara karşı uyum sağlaması çok kolaydır. En iyi gelişimini tınlı kumlu topraklar da sağlamaktadır. Gölge şartlarını çok fazla sevmez ve çiçek oluşturma döneminde soğuğa karşı hassasiyeti artar. Kinoa yetiştiriciliğinde gelişme süresi çeşitlerine göre 90-220 gün aralığında değişmektedir. Yüksek rakımlarda erkenci çeşitler kullanılır. Güneyde 90-125 gün kadar kısa sürelerde yetişebilen ve olgunlaşan çeşitler üretilmektedir. Kökünün gelişimi kurak olan topraklarda daha iyi derecede sağlanmaktadır. Tuzluluğa ise orta derecelerde kadar dayanıklıdır. Kinoa yetiştiriciliği makineli tarım şeklinde de yapılabilmektedir. Mibzerle ekim yapılarak, biçerdöverle rahat olarak hasadı gerçekleştirilebilmektedir. Ekim zamanı toprağın 7-10 derece sıcaklığa ulaştığı dönemler olur. Bitkiler kuruyarak soluk sarı ya da kırmızımsı bir renk aldıkları dönemlerde ise hasat vaktinin gelmiş olduğu anlaşılmaktadır.
21.01.2024 13:00:44
Kinoa Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kinoa Yetiştiriciliği Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

1 Yorum Yapılmış "Kinoa Yetiştiriciliği"
Son Arman’larda televizyonda ve diyet listelerinde geniş yer bulan kinoa marketlerde yavaş yavaşla yer bulmaya başladı. Kimisi yetiştiriciliği işine girmeyi düşünüyorum. Kinoa yetiştiriciliği için nasıl bir yapıya sahip arazi var? Kinoa tohumunu nereden satın alabilirim?
Kadir . 02.11.2018 12:15:57

Kinoa Tozu

Kinoa Tozu, Kinoa, Yenebilir tohumları için tarımı yapılan ve Amaranthaceae-Ispanakgiller familyasından olan bir bitki türüdür. Bilimsel adı chenepoidum...
Devamını Oku

Kinoa Protein

Kinoa protein, açısından zengin pazı, ıspanak, pancar gibi bitkilerin de bulunduğu besin grubunun bir üyesidir. Bilimsel adı Chenopodium quinoa olan bu bitki...
Devamını Oku

Kinoa Bitkisi Yetiştiriciliği

Kinoa Bitkisi Yetiştiriciliği, Kinoa yenebilen tohumları için tarımı yapılan chenopodioideae alt familyasında olan bir bitki türüdür. Tahıla benzer yönl...
Devamını Oku

Kinoa Nasıl Pişirilir

Kinoa Nasıl Pişirilir, Kinoa, bilinenin aksine buğday familyasından değildir. Şekli bakımından mercimeğe benzeyen kinoa vitamin ve mineraller bakımından oldu...
Devamını Oku

Kinoa Kalori

Kinoa kalori yönünden bulgur ve pirince alternatif olarak gelişen ve zayıflamak isteyen insanların çok fazla tercih ettiği bir bitkidir. Kinoa kalsiyum potas...
Devamını Oku

Kinoa Ne İşe Yarar

Kinoa ne işe yarar, kinoa aslında tahıl gurubuna benzeyen ama tahıl olmayan bir otsu bitkidir ve ıspanakgiller familyasından olur. Besin değeri oldukça ...
Devamını Oku

Kinoa İle Zayıflayanlar

Kinoa ile zayıflayanlar, bitkinin yüksek besin değerine rağmen düşük yağ içeriğiyle faydalarını görürler. Tahıl olmamasına rağmen, tahıla benzer görünümü ola...
Devamını Oku

Kinoa Fiyat

Kinoa fiyatları, günümüzde diyetlerin vazgeçilmezi olan kinoa, her geçen gün daha fazla tercih edilmeye başlanıyor. İçinde bulunan yüksek protein ve lif oran...
Devamını Oku

Kinoa Çeşitleri

Kinoa Çeşitleri: Her türlü iklime uyum sağlayan kinoa, yüksek dağlık alanlardan, ılıman, yağışlı, sıcak, soğuk ve kuru, her iklime uyum sağlayan çeşitleri ol...
Devamını Oku

Siyah Kinoa

Siyah Kinoa, Kinoa bitkisi, yenilebilir tohumlar için tarımı gerçekleştirilen ve Chenopodiodea alt familyasından olan bitki türüne verilen addır. Birçok...
Devamını Oku

Kinoa Nasıl Kullanılır

Kinoa nasıl kullanılır, görüntü bakımından tahıla benzeyen kinoa aksine otsu bir bitkidir. Ispanakgiller ailesine ait olan kinoanın besleyici ve etli ya...
Devamını Oku

Kinoa Üretimi

Kinoa üretimi Güney Amerika'da binlerce senedir pirinç ve buğdayın alternatifi olarak üretilmektedir. Pilav gibi tüketilebilen hem de un durumuna getirilip ç...
Devamını Oku

Kinoa

Kinoa; Kinoa tahıl olmayan fakat tahıl gibi kullanılan bir bitkidir. Ana vatanı Güney Amerika da bulunan And dağlarıdır. Kinoa asırlar öncesinden İnkaların e...
Devamını Oku

Kinoa Unu

Kinoa Unu, tahıl olmayan fakat tahıl gibi kullanılan And Dağlarında yetişen bir bitki olan kinoadan elde edilen undur. Yüzyıllar öncesinde bölgedeki yer...
Devamını Oku

Kinoa Bitkisi Tohumu

Kinoa Bitkisi Tohumu, özellikle çölyak hastaları tarafından çok fazla kullanılan bir bitki olarak ön plana çıkmıştır. Kinoa kazayağı ve ıspanakgiller toplulu...
Devamını Oku

Kinoa Ekimi

Kinoa Ekim'i: Ülkemizde son yıllarda ekimine başlanmıştır. Daha önceki yıllarda Türkiye'de bilinmiyordu. Kısa süre içerisinde yetiştiriciliği çoğalmıştır. Ki...
Devamını Oku

Kinoa Bitkisi

Kinoa bitkisi, tahıl olmayan ama tahıl gibi kullanılan bir bitkidir. Anan vatanı Güney Amerika'daki And dağlarıdır. Kinoa bitkisi tadı ve görünümü bakımından...
Devamını Oku

Kinoa Faydaları

Kinoa Faydaları, kinoa son zamanlarda büyük önem kazanmıştır. Bunun nedeni olarak da araştırmalar sonucu ortaya çıkan içeriğindeki besin değeri ve fayda...
Devamını Oku

Kinoa Kısır

Kinoa Kısır, hanımların 5 çaylarının ve günlerinin vazgeçilmezi olan kısır kinoa ile çok daha sağlıklı ve kilo aldırmayacak şekilde hazırlanabilir. Üste...
Devamını Oku

Kinoa Nasıl Tüketilir

Kinoa nasıl tüketilir, kinoa bir tahıl olup Türk damak zevkine son derece uygun zengin içerikli bir besindir. Tadı bulgura benzediğinden dolayı tüketirk...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kinoa Ekimi
Kinoa Bitkisi
Kinoa Faydaları
Kinoa Kısır
Kinoa Nasıl Tüketilir
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024