Kinoa Ekimi Nasıl Toprak İster?
26 Haziran 2024

Kinoa Ekimi Nasıl Toprak İster?

Kinoa Ekimi:

Ülkemizde son yıllarda ekimine başlanmış olan kinoa, daha önce Türkiye'de pek bilinmiyordu. Kısa süre içinde yetiştiriciliği artış göstermiştir. Kinoa, Chenopodiaceae (ıspanakgiller) familyasından gelen bir bitkidir. Kinoa tohumları yenilen, otlu bir bitkidir ve protein açısından oldukça zengindir. Kinoa tanelerinde yüksek miktarda magnezyum, protein, çinko ve kalsiyum bulunur. Kinoanın yapısı bulgura benzer, bu benzerlik sayesinde Türk mutfağında kullanıma uygundur. Kinoa, deniz seviyesinden yüksek dağlara kadar değişen alanlarda yetiştirilebilir. Kinoa her iklim çeşidine uyum sağlar ve çimlenmeye başladıktan sonra -6 dereceye kadar dayanıklılık gösterir. Kinoa kendi kendine döllenir.

Kinoa Ekimi İçin Toprak İsteği

Kinoa her çeşit toprakta rahatlıkla yetiştirilebilir. En çok sevdiği toprak çeşidi, geçirgenliği olan, tınlı, mineraller ve organik maddelerce zengin topraklardır. Kinoa ayrıca tuzlu ve kurak topraklarda da yetiştirilebilir. Kinoa, pH değeri 4.5 ile 9.0 arasında değişen topraklarda yetişebilir.

Kinoa Ekimi İçin Tohum Seçimi

Kinoa ekimi için öncelikle tohum seçimi yapılması gerekir. Türkiye'deki üretime uygun olan en kısa sürede yetişen türler tercih edilmelidir. Türkiye'de kinoanın 150-200 adet tohum çeşidi bulunmaktadır. Kinoa tohumu seçiminde, önceden denenmiş ve ekilecek alanın iklim çeşidine uygun olan tohumlar seçilmelidir. Ülkemizde kısa gün içinde olan çeşitler genellikle tercih edilmektedir. Kinoanın kısa sürede hasat veren türleri yetiştirilmesi daha kolaydır ve çiçeklenme ve tanelenme olayındaki riskler daha azdır.

Kinoa Ekimi İçin Uygun Zaman

Kinoa ekimi için toprağın sıcaklığı 5-7 derece olduğu zamanlar en uygun zamanlardır. Bu zamanlar genellikle Mart ve Nisan aylarıdır. Eğer kinoa yüksek yerlere ekilecekse, bu zaman Mayıs ayının ilk 15-20 günü arasında ekilmesi uygundur. Ülkemizin güney bölgelerinde ise daha erken aylarda ekim yapılabilir. Kinoanın erken ekilmesi, ilkbahar mevsiminin yağışlarından yararlanmasını sağlar.

Kinoa Ekimi Nasıl Yapılır?

Kinoa ekimi buğday ekimi ile benzerdir. Kinoa tohumları gübre ile karıştırılarak mibzer aracının gübre bölmesine koyulur ve 1000 metrekareye 750-2400 gram düşecek şekilde ayarlanır. Bu klasik mibzer yönteminde sıra araları 14 santimdir. Ekimde bu yöntem uygulandığında yabancı otların çıkmasını büyük oranda önler. Kinoa bitkisi ekimi için derinlik iyi ayarlanmalıdır; bu derinlik 1-2 santim olmalıdır. Kinoanın derine ekilmesi, çimlenmesini ve çıkmasını geciktirir. Kinoanın ekimi mibzer yöntemi ile yapılırsa daha fazla bitki sayısı olur ve başaklardaki verim 350-400 kiloya kadar çıkabilir. Kinoa ekiminden sonra azot ile gübrelenir. Kinoa ekiminden 55-90 gün içerisinde çiçeklenir. Kinoa ekiminden sonra yabancı otların temizlenmesi, hasat miktarını yükseltmeye yardımcı olur.

İyi Günler.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kinoa Diyeti Listesi

Kinoa Diyeti Listesi

Kinoa Protein Değeri

Kinoa Protein Değeri

Siyah Kinoa Bitkisinin Önemi

Siyah Kinoa Bitkisinin Önemi

Editörün Seçtiği

Kinoa Tozu Yapısı

Kinoa Tozu Yapısı

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kinoa Bitkisi Yetiştiriciliği

Kinoa Bitkisi Yetiştiriciliği

Kinoa Nasıl Tüketilir?

Kinoa Nasıl Tüketilir?

Kinoa Bitkisi Tohumu Nasıl Kullanılır?

Kinoa Bitkisi Tohumu Nasıl Kullanılır?

Kinoa Ekimi Nasıl Toprak İster?

Kinoa Ekimi Nasıl Toprak İster?

Kinoa Fiyat

Kinoa Fiyat

Güncel

Kinoa Kısır Tarifi ve Malzemeleri

Kinoa Kısır Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kinoa Salatası Tarifi ve Malzemeleri

Kinoa Salatası Tarifi ve Malzemeleri