Kinoa pilavı, oldukça lezzetli ve besin değeri yüksek bir pilav çeşididir. Kinoa bitkisinin tohumları olan kinoa, vücuttaki tüm amino asit ihtiyacını karşılayan tam protein içeriğiyle diğer birçok tahıldan farklı olarak öne çıkmaktadır. Tahıl sınıfına girmesine rağmen, kinoa bitkisi buğdaygillerden değildir. Dış görünüşü itibariyle mercimeğe benzeyen, oldukça küçük bir tohumdur. Besin değeri oldukça yüksek olan kinoa, zaman geçtikçe daha çok sevilmekte ve kinoa pilavı da en çok tercih edilenler arasında yer almaktadır. İçerisinde A, B, C, D ve K vitaminleri bulunur. Aynı zamanda lif oranı oldukça yüksektir. Kinoa, protein, magnezyum, demir, fosfor ve kalsiyum gibi mineralleri de içermektedir. Kinoa pilavı, içeriğindeki bolca bulunan besin lifleri sayesinde uzun süre tok tutma özelliğine sahip olmasından dolayı sıkça tercih edilen pilavlar arasında yer alır ve kabızlığa karşı oldukça etkilidir. Kalorisi yüksek olmasına rağmen diyetisyenler tarafından önerilmektedir. Özellikle sebzeli yapılan kinoa pilavı oldukça besleyici ve faydalı yemekler arasında yer alır. Şimdi gelin, bu besin değeri yüksek olan pilavı birlikte hazırlayalım. Kinoa Pilavı İçin Gerekli Malzemeler
Kinoa Pilavı Nasıl Yapılır?Süzgeç yardımıyla öncelikle kinoa çok temiz olacak şekilde iyice yıkanır. Kinoayı yıkadıktan sonra avucunuzla hafifçe ovalayarak temizlemek gerekir. Çünkü kinoa, oldukça acı bir tada sahip olan bir dış zarla kaplıdır ve eğer dikkatlice temizlenmezse pilava acımsı bir tat verebilir. Kinoa pilavı hazırlarken titiz ve düzenli bir hazırlık yapmak önemlidir. Daha sonra soğan, havuç ve biberleri küp şeklinde doğrayın ve tavaya zeytinyağını koyarak iyice kavurun. Sebzeler pembeleşince domates salçasını ekleyip birkaç dakika daha kavurma işlemine devam edin. Daha sonra iyice yıkanmış olan kinoayı tencerede tüm kavrulmuş malzemelerle karıştırın ve üzerine 3 su bardağına yakın kaynamış suyu ekleyin. Yeteri kadar tuz ilave edin ve pilavı yüksek ateşte kaynayana kadar kapağı kapalı bir şekilde bekleyin. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve pişirmeye bırakın. Suyunu çekince kinoa pilavı pişmiş demektir, ocağın altını kapatıp dinlenmeye bırakın. Yaklaşık 15 dakika sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun. |
Kinoa pilavını yaparken kinoayı yıkama aşamasında avucumla ovalamama rağmen hala acı bir tat geliyor, acaba nerede hata yapıyor olabilirim?
Cevap yazMerhaba Özarı,
Kinoa, doğal olarak saponin denilen acı bir maddeyle kaplıdır ve bu maddeyi iyice temizlemek için çok iyi yıkanması gerekir. Aşağıda dikkate alman gereken bazı noktaları paylaşmak isterim:
Kinoa yıkama süresi: Kinoayı yıkarken en az 2-3 dakika boyunca suyun altında iyice ovalamalısın. Bu, saponinin tamamen temizlenmesine yardımcı olur.
Su değiştirme: Kinoayı yıkarken suyu süzgeçten geçirip birkaç kez su değiştirerek yıkaman iyi olur. Su berraklaşana kadar bu işlemi tekrar edebilirsin.
Ilık su kullanma: Ilık su kullanarak kinoayı yıkaman, saponinin daha kolay çıkmasını sağlar.
Bu adımları takip ederek kinoa pilavında acı tat sorununu çözebilirsin. Afiyet olsun!