Kinoa Nasıl Kullanılır? Kinoa, görüntü bakımından tahıla benzeyen ancak aslında otsu bir bitkidir. Ispanakgiller ailesine ait olan kinoa, besleyici ve etli yapraklara sahiptir. Çiçekleri, zengin bir besin kaynağı olarak tohumlara dönüşür. Kinoanın yenilen kısmı da bu tohumlardır. Güney Amerika'da yetişen kinoa, bu bölgenin halkı tarafından uzun yıllardır kullanılmaktadır. Minik bir görüntüsü olan tohumlar oldukça besleyicidir. Tohumlar yüksek oranda protein ve aminoasitler barındırır. Ayrıca A, B, C, D ve K vitaminleri, lif ve mineraller bakımından da zengin bir kaynaktır. Kinoanın Faydaları Kinoanın sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır:
Kinoa Nasıl Kullanılır? Besin değeri yüksek, yağ oranı düşük olan kinoa, hazmı kolay olduğu için her yaş grubu için uygun bir besindir. Et yemeyen kişiler protein ihtiyacını kinoa ile karşılayabilir. Gluten içeriği olmadığı için çölyak hastaları için de mükemmel bir alternatiftir. Market raflarında kolaylıkla bulunabilen kinoa, farklı şekillerde kullanılabilir:
Kinoa Nasıl Pişirilir? Kinoa pişirilmeden önce 30 dakika kadar suyun içinde ıslatılmalıdır. Ardından acılığını atması için bir süzgeç içinde bol suyla ovalanarak yıkanmalıdır. Kinoa ne kadar pişirilecekse 2 katına yakın su kullanılır. Yani bir su bardağı kinoa için iki su bardağı su kullanılır. Kinoa suyun içine alınarak kaynayana kadar yüksek ateşte bekletilir. Su yerine tavuk ya da et suyu da kullanılabilir. Kaynadıktan sonra ocak kısığa alınarak 15 dakika daha pişirilir ve 5 dakika demlendikten sonra kullanıma hazır hale gelir. Salata Yapımında Kinoa Nasıl Kullanılır? 1 çay bardağı ceviz içi ve 1 diş dövülmüş sarımsak, teflon tavaya alınarak cevizin kendi yağında kavrulur. Üzerine tuz, 2 yemek kaşığı balzamik sirke, 1 tatlı kaşığı keten tohumu, pişirilen kinoa, ezilmiş 100 gram tulum peyniri ve 1,5 çay bardağı sıvıyağ eklenerek karıştırılır. 5 tane pancarın kabukları soyularak malzemelerin içine rendelenir. Hazırlanan salata malzemeleri homojen bir şekilde karıştırıldıktan sonra servise sunulur. Afiyet olsun. |