Kinoa, tok tutma özelliği ve içerdiği protein ile son zamanlarda kilosuna dikkat edenlerin diyet programlarında sıklıkla kullandıkları bir üründür. Kinoa, bulgur ve pirincin alternatifi olan bir besindir ve Güney Amerika'da yetişir. Kinoa'nın besin değeri tahıllar ile kıyaslandığında oldukça yüksektir. Temel amino asitler, kalsiyum, demir ve fosfor bakımından zengindir. 100 gram kinoada 5.8 gram yağ, 69 gram karbonhidrat, 6 gram lif bulunur ve toplamda 372 kaloridir. Kinoa, içerdiği A, B, C, D ve E vitaminleri ile oldukça yararlıdır ve yüksek lif oranı sayesinde bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Demir içeriğinden dolayı vejetaryenler için iyi bir besin seçeneğidir. Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılayan kinoa, gluten içermediğinden gluten alerjisi olan kişiler için önemli bir besin kaynağıdır. Ayrıca, yüksek kaliteli protein içeriği ile vücuda gerekli olan bütün temel amino asitleri sağlar. Kinoa, bir tahıl gibi görünse de yukarıda belirtilen özellikleri ile tahıllardan ayrılarak daha üst düzeyde bir yere sahiptir. Kinoa Diyetinin Avantajları
Kinoa Diyette Nasıl ve Ne Kadar Tüketilmelidir? Kinoa, birkaç saat suda bekletilip içindeki enzimleri harekete geçirildikten sonra on beş dakika kadar kısa bir sürede pişirilebilir. Suda bekletmeye zamanınız yoksa bolca yıkayın ve ıslatarak pişirin; böylece genellikle sevilmeyen kokusu hafifleyerek sizi rahatsız etmez. Suda bekletemediğiniz zaman pişme süresi değişmez ancak pişirme sırasında eklemeniz gereken su miktarı artar. Kinoa, bulgur ve pirincin kullanıldığı her yerde rahatlıkla kullanılabilir ve pirinç ya da bulgur için diyetinizde belirtilen miktarlarda kullanmanız yeterlidir. Bulgur ve pirinçten farklı olarak daha uzun süre tok tutma özelliği ile bulgur ya da pirinç yediğinizde alamayacağınız proteini de vücudunuza alırsınız. Yani bulgur ve pirinçte olduğu gibi sadece tahıl değil, aynı zamanda protein de tüketmiş olursunuz. Kinoa diyeti sırasında en çok karşılaşılan problemlerden biri olan kabızlık problemi kinoa tükettiğinizde oluşmaz; çünkü içerdiği yüksek lif sayesinde bağırsaklarınızı çalıştırır. Kinoayı ana öğünlerinizde pilav olarak ya da salataya ekleyerek kullanabileceğiniz gibi ara öğünlerinizde yoğurdunuza karıştırarak da tüketebilirsiniz. Kinoa, kan şekerini ani bir şekilde yükseltmez ve bununla birlikte ani düşüşlere de neden olmaz. Tüketilen miktarları diyetisyeninizin belirttiği ölçüler dahilinde tutarsanız olumlu sonuç alırsınız. |