Kinoa Üretimi İçin Uygun Toprak Şartları
07 Temmuz 2024

Kinoa Üretimi İçin Uygun Toprak Şartları

Kinoa Üretimi

Kinoa, Güney Amerika'da binlerce yıldır pirinç ve buğdaya alternatif olarak üretilen bir bitkidir. Hem pilav gibi tüketilebilen hem de un haline getirilerek geniş bir alanda kullanılabilen kinoa, aynı zamanda ilaç endüstrisinde de kullanılmaktadır. Yüksek fiyatlardan alıcı bulan kinoa, üreticilere dekarda 2000 TL'ye varan getiri sağlamaktadır.

Kinoa Üretimi İçin Uygun Toprak Şartları Nelerdir?

Kinoa bitkisi, toprak ayırt etmemesiyle birlikte drenajı iyi olan kumlu, humuslu, tınlı ve kireçli tüm toprak yapılarında kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. En iyi yetişme kabiliyeti gösterdiği pH aralığı 5.5-8 arasındadır. Tuzlu topraklara karşı direnci diğer tarla bitkilerine oranla oldukça yüksektir. Kinoa bitkisinin tohumlarının çimlenmesi +2°C'de gerçekleşir. Bu sıcaklık bazı mısır türleri için +8°C, ayçiçeği için +10°C'dir. Kinoa bitkisi ilk 55 günlük dönemde don ve kırağı gibi iklimsel olaylara rağmen büyük dayanıklılık gösterir ve pancardan daha iyi direnç sağlar. Bu süreçte -8°C'ye kadar dayanım sağladığı gözlenmiştir. 55-85 gün arası bitkinin tozlaşma dönemidir ve bu süreçte en uygun gündüz sıcaklıkları +18-+30 derece aralığındadır. Bitki ilk 80 günlük dönemde suyu seven ancak kıştan çıkış ve erken bahar döneminde ekime uygun bir mahsul olmasından dolayı su ihtiyacını ülkemiz iklimsel koşullarında bahar yağmurları ile karşılayabilmektedir. Kinoa bitkisi tarımsal anlamda buğday ile birçok ortak noktaya sahiptir. Tek farkı, ekimi kışın değil, mevsim şartlarına göre Şubat, Mart ve Nisan aylarında yapılmaktadır. Ortalama 120 gün içinde hasat alınmaktadır.

Toprak Hazırlığı

Kinoa üretimi için toprak hazırlığı, bir önceki yıl yetiştirilen kültür bitkisinin hasadından hemen sonra, kış aylarına kadar tiller ve dipkazan gibi derin toprak işleme aletleri ile yapılmalıdır. Bunun nedeni ise;

  • Derin yapılan işleme ile toprağın su ve hava tutma kapasitesi artırılır. Toprağın kaba ve işlenebilir olması sağlanır.
  • Toprağın bozulan mikro ve makro düzeydeki organizma faaliyetleri, kış ayları öncesinde toprağın derin işlenmesiyle ilkbahar dönemine kadar düzene girmektedir. Böylelikle, daha önceki kültür bitkilerinin artık kısımları toprakta organizmalar tarafından parçalanıp arındırılmış olur.
  • Toprak işlenmiş olacağından, kış aylarında tarlada yabancı ot oluşumu önemli ölçüde azalacak, ekim öncesi yani ilkbaharda yabancı ot sorunu en aza inecektir.

Ek olarak, kinoa bitkisi toprak hazırlığının yanı sıra doğru ekim teknikleri ve uygun bakım ile yüksek verim sağlayabilir. Bu nedenle, sulama, gübreleme ve zararlılarla mücadele gibi tarımsal uygulamalara dikkat edilmelidir. Ayrıca, iklim koşullarına uygun çeşitlerin seçilmesi ve ekim zamanının doğru belirlenmesi, kinoa üretiminde başarıyı artıracaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Kinoa Diyeti Listesi

Kinoa Diyeti Listesi

Editörün Seçtiği

Kinoa Tozu Yapısı

Kinoa Tozu Yapısı

İlginizi Çekebilir

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kinoa Fiyat

Kinoa Fiyat

Kinoa Kalori Kinoa Kaç Kalori?

Kinoa Kalori Kinoa Kaç Kalori?

Kinoa Üretimi İçin Uygun Toprak Şartları

Kinoa Üretimi İçin Uygun Toprak Şartları

Siyah Kinoa Bitkisinin Önemi

Siyah Kinoa Bitkisinin Önemi

100 Gram Kinoa Besin Değeri

100 Gram Kinoa Besin Değeri

Güncel

Kinoa Bitkisi Tohumu Nasıl Kullanılır?

Kinoa Bitkisi Tohumu Nasıl Kullanılır?

Güncel

Kinoa Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kinoa Çorbası Tarifi ve Malzemeleri