Kinoa Üretimi Kinoa, Güney Amerika'da binlerce yıldır pirinç ve buğdaya alternatif olarak üretilen bir bitkidir. Hem pilav gibi tüketilebilen hem de un haline getirilerek geniş bir alanda kullanılabilen kinoa, aynı zamanda ilaç endüstrisinde de kullanılmaktadır. Yüksek fiyatlardan alıcı bulan kinoa, üreticilere dekarda 2000 TL'ye varan getiri sağlamaktadır. Kinoa Üretimi İçin Uygun Toprak Şartları Nelerdir? Kinoa bitkisi, toprak ayırt etmemesiyle birlikte drenajı iyi olan kumlu, humuslu, tınlı ve kireçli tüm toprak yapılarında kolaylıkla yetiştirilebilmektedir. En iyi yetişme kabiliyeti gösterdiği pH aralığı 5.5-8 arasındadır. Tuzlu topraklara karşı direnci diğer tarla bitkilerine oranla oldukça yüksektir. Kinoa bitkisinin tohumlarının çimlenmesi +2°C'de gerçekleşir. Bu sıcaklık bazı mısır türleri için +8°C, ayçiçeği için +10°C'dir. Kinoa bitkisi ilk 55 günlük dönemde don ve kırağı gibi iklimsel olaylara rağmen büyük dayanıklılık gösterir ve pancardan daha iyi direnç sağlar. Bu süreçte -8°C'ye kadar dayanım sağladığı gözlenmiştir. 55-85 gün arası bitkinin tozlaşma dönemidir ve bu süreçte en uygun gündüz sıcaklıkları +18-+30 derece aralığındadır. Bitki ilk 80 günlük dönemde suyu seven ancak kıştan çıkış ve erken bahar döneminde ekime uygun bir mahsul olmasından dolayı su ihtiyacını ülkemiz iklimsel koşullarında bahar yağmurları ile karşılayabilmektedir. Kinoa bitkisi tarımsal anlamda buğday ile birçok ortak noktaya sahiptir. Tek farkı, ekimi kışın değil, mevsim şartlarına göre Şubat, Mart ve Nisan aylarında yapılmaktadır. Ortalama 120 gün içinde hasat alınmaktadır. Toprak Hazırlığı Kinoa üretimi için toprak hazırlığı, bir önceki yıl yetiştirilen kültür bitkisinin hasadından hemen sonra, kış aylarına kadar tiller ve dipkazan gibi derin toprak işleme aletleri ile yapılmalıdır. Bunun nedeni ise;
Ek olarak, kinoa bitkisi toprak hazırlığının yanı sıra doğru ekim teknikleri ve uygun bakım ile yüksek verim sağlayabilir. Bu nedenle, sulama, gübreleme ve zararlılarla mücadele gibi tarımsal uygulamalara dikkat edilmelidir. Ayrıca, iklim koşullarına uygun çeşitlerin seçilmesi ve ekim zamanının doğru belirlenmesi, kinoa üretiminde başarıyı artıracaktır. |