Kinoa Unu Kinoa unu, tahıl olmayan ancak tahıl gibi kullanılan ve Güney Amerika'nın And Dağları'nda yetişen kinoa bitkisinden elde edilen bir undur. Yüzyıllar öncesinde bölgedeki yerli halk olan İnkalar tarafından keşfedilen bu bitki, besin değeriyle son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir. Birleşmiş Milletler, 2013 yılını Kinoa Yılı olarak ilan etmiştir. Dünya genelinde temel besin kaynakları arasında yer alan pirinç ve buğday, vücudun ihtiyaç duyduğu temel besinleri her zaman karşılayamayabilir. Pirinç, bol miktarda suya ihtiyaç duyar ve son yıllarda yaşanan kuraklık nedeniyle maliyetlerinde artış yaşanmıştır. Bu durum, kinoa gibi alternatif ürünlerin önemini artırmıştır. Kinoa, kullanım çeşitliliği ile de oldukça fazla talep gören bir bitkidir. Kinoanın talebindeki artışla birlikte, kinoa tozu, kinoa çayı ve kinoa unu gibi ürünlerin üretimi de yapılmaya başlanmıştır. Kinoa unu, diyet yapan kişiler tarafından rahatlıkla tercih edilebilecek bir üründür. İçerisindeki yağ oranının düşüklüğü sayesinde kilo aldırmaz ve kolay hazmedilir. Yüksek protein içermesi nedeniyle vejetaryanlar ve veganlar için iyi bir alternatif konumundadır. Aynı zamanda glüten içermediği için çölyak hastaları da rahatlıkla tüketebilirler. Kinoa unu ile günlük hayatımızda yapmayı ve yemeyi sevdiğimiz birçok hamur işini kolayca yapabiliriz. Kinoa ile salatalar, pilav çeşitleri, köfte çeşitleri, çorbalar ve soğuk yemekler de yapılabilir. Kinoa tohumunu çimlendirerek filizlerini yemeklerde kullanabilirsiniz. Günümüzde pek çok yemekle tercih edilen kinoa unu, iyi bir enerji kaynağı olmasının yanı sıra yüksek protein içeriği ile de dikkat çeker. Ayrıca kilo aldırmayan bir gıdadır. İnka uygarlığından günümüze kadar gelen bu kinoa unu, Türk insanının damak tadına da uygun olarak talebini her geçen gün artırmaktadır. Kinoa ununu özellikle diyet ekmeği yapımında ve çorba yapımında rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kinoa Ununun Sağlık Üzerindeki Etkileri Kinoa unu, sağlık açısından birçok fayda sunar. İşte bazıları:
Kinoa unu, besleyici özellikleri ve geniş kullanım alanlarıyla modern beslenme düzeninde önemli bir yere sahiptir. Sağlıklı ve dengeli bir diyetin parçası olarak rahatlıkla tüketilebilir. |