Kinoa Tozu

Kinoa Tozu, Kinoa, Yenebilir tohumları için tarımı yapılan ve Amaranthaceae-Ispanakgiller familyasından olan bir bitki türüdür. Bilimsel adı chenepoidum quinoadır. Son 10-12 yıldır Amerika'da sıklıkla kullanılan ve Amerikan halkının mutfağında ve besinlerinde yer alan kinoa ülkemizde yeni yeni kullanılıp tarımı yapılmaya başlanmıştır. Tahıla benzer yönleri olsa da Buğdaygillerden değildir.
Kinoa, Keçuva dilindeki kinua sözcüğünün İspanyolca söylenişinden gelmektedir. Arkeolojik verilere göre Kinoa tarımına Peru, Bolivya, Ekvator ve Kolombiya'nın And Dağları ve civarı bölgelerde 3.000 ila 4.000 yıl önce başlanmıştır. Yine arkeolojik verilere göre günümüzden 5.200 hatta 7.000 yıl öncesine kadar da insanlarca doğadan toplanarak yenmekte-imiş. İnkalar tarafından tarımı yapılmış ve manevi değer atfedilmiştir. Hasattan sonra tohumların saponin (Steroit gliserit) içerdiği için tadı acı olan kabuklarından ayrılması gerekir. Kinoa'nın pişirme şekli pirinç ile aynı biçimdedir ve çoğu yemeklerde kullanılmaktadır. Kinoa yaprakları, ıspanak gibi bir yapraklı sebze olarak da tüketilebilir, ancak bu şekilde satıldığı nadir görülür.

Kinoa tozu Yapısı; Gıda ve Tarım Örgütü kinoayı insanın beslenme standartlarına son derece yakın olarak tüm temel aminoasitleri sağlayan tek bitki olarak kabul etmektedir. İnsanlarda doku gelişimi için gerekli olan 8 temel aminoasidin tamamı bu bitkinin tohumunda bulunmaktadır.

Lisin, Sistein ve diğer tahıllarda miktarı düşük olan methionın aminoasidi de son derece yüksektir.
Methionin yağların yakılmasına ve işlenmesinde yardım eder. Kinoada bu aminoasidin diğer tahıllara göre yüksek olması önemini daha da artırmaktadır. Ayrıca tam protein içeren bitkiler oldukça nadirdir. Elzem aminoasitlerin tamamına sahip bu besin vejetaryenler arasında oldukça popülerdir.

Kinoa tohumunda %5 yağ, %60 karbonhidrat ve %4 lif bulunur. Yağda eriyen A, D, K vitaminleri ve suda eriyen B ve C vitaminlerini içerir. Kinoa tohumunun çeşitleri vardır. Bu yüzden protein oranı ortalama olarak %15 civarındadır ve çoğu tahıla göre ortalama olarak yüksektir ve %20'ye kadar çıkabilir. Glüten içermeyen bu besin çöl-yak hastası ve glütensiz diyet uygulanan diğer hastalıklar için önerilir. Glüten hassasiyeti olanlar kinoa ile glütensiz börek, ekmek ve çörekler yapabilirler. Kinoa gevrekleri ve ayrıca kinoa tozu da alternatif olarak yemeklerde ve kahvaltılıklar da tüketilebilir. Şimdi kinoanın öğütülmüş şeklinden bahsedelim.

Kinoa Tozu; Sağlıklı beslenmek isteyenler, yoğun tempoda çalışanlar, vejetaryenler, çöl-yak hastaları, büyümekte olan çocuklar ve anneleri, 6 aylık bebek ile 100 yaşına kadar kişiler kinoa tozunu besin desteği olarak kullanabilirler. Kinoa tozu, öğütülmüş ham kinoadır. Ham kinoadaki yararlı besin maddelerini içermektedir. Hatta protein sindirilebilirliği kinoa tohumuna veya kinoa ununa göre daha fazladır. Hem çözünen hem de çözünemeyen lifler içermektedir. Ayrıca antioksidan değeri daha fazladır. Kinoa ve kinoa ununa göre daha pratik olması, herhangi bir pişirme işlemi yapılmadan tüketilmesi, tadının kinoa ve kinoa unundan çok daha iyi olması, unu gibi pütürlü olmaması ve ağızda acı tat bırakmadan hafif fındığa benzer tat bırakması kinoa tozunun tercih edilmesinde güçlü nedendir. Kinoa ve kinoa ununun çiğ tüketilememesi kinoa tozunun her lezzette her zaman kullanılması tercih edilmesinde büyük etkendir. Süte, yoğurda, salatalarınıza, meyve sularınıza, meyve pürelerine, kahvaltılık gevreklere, çorbalara, sıcak içeceklerinize, tercih ettiğiniz ölçüde dilediğiniz kadar ilave edip tüketebilirsiniz.

20.01.2024 06:17:42
Kinoa Tozu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kinoa Tozu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kinoa Tozu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Kinoa Protein

Kinoa protein, açısından zengin pazı, ıspanak, pancar gibi bitkilerin de bulunduğu besin grubunun bir üyesidir. Bilimsel adı Chenopodium quinoa olan bu bitki...
Devamını Oku

Kinoa Bitkisi Yetiştiriciliği

Kinoa Bitkisi Yetiştiriciliği, Kinoa yenebilen tohumları için tarımı yapılan chenopodioideae alt familyasında olan bir bitki türüdür. Tahıla benzer yönl...
Devamını Oku

Kinoa Nasıl Pişirilir

Kinoa Nasıl Pişirilir, Kinoa, bilinenin aksine buğday familyasından değildir. Şekli bakımından mercimeğe benzeyen kinoa vitamin ve mineraller bakımından oldu...
Devamını Oku

Kinoa Kalori

Kinoa kalori yönünden bulgur ve pirince alternatif olarak gelişen ve zayıflamak isteyen insanların çok fazla tercih ettiği bir bitkidir. Kinoa kalsiyum potas...
Devamını Oku

Kinoa Ne İşe Yarar

Kinoa ne işe yarar, kinoa aslında tahıl gurubuna benzeyen ama tahıl olmayan bir otsu bitkidir ve ıspanakgiller familyasından olur. Besin değeri oldukça ...
Devamını Oku

Kinoa İle Zayıflayanlar

Kinoa ile zayıflayanlar, bitkinin yüksek besin değerine rağmen düşük yağ içeriğiyle faydalarını görürler. Tahıl olmamasına rağmen, tahıla benzer görünümü ola...
Devamını Oku

Kinoa Fiyat

Kinoa fiyatları, günümüzde diyetlerin vazgeçilmezi olan kinoa, her geçen gün daha fazla tercih edilmeye başlanıyor. İçinde bulunan yüksek protein ve lif oran...
Devamını Oku

Kinoa Çeşitleri

Kinoa Çeşitleri: Her türlü iklime uyum sağlayan kinoa, yüksek dağlık alanlardan, ılıman, yağışlı, sıcak, soğuk ve kuru, her iklime uyum sağlayan çeşitleri ol...
Devamını Oku

Kinoa Yetiştiriciliği

Kinoa Yetiştiriciliği, kinoa gıdasına olan taleplerdeki artışa bağlı olarak ülkemizde de artış sağlamıştır. And dağlarının bitkisi olan kinoa tüm Dünya da ha...
Devamını Oku

Siyah Kinoa

Siyah Kinoa, Kinoa bitkisi, yenilebilir tohumlar için tarımı gerçekleştirilen ve Chenopodiodea alt familyasından olan bitki türüne verilen addır. Birçok...
Devamını Oku

Kinoa Nasıl Kullanılır

Kinoa nasıl kullanılır, görüntü bakımından tahıla benzeyen kinoa aksine otsu bir bitkidir. Ispanakgiller ailesine ait olan kinoanın besleyici ve etli ya...
Devamını Oku

Kinoa Üretimi

Kinoa üretimi Güney Amerika'da binlerce senedir pirinç ve buğdayın alternatifi olarak üretilmektedir. Pilav gibi tüketilebilen hem de un durumuna getirilip ç...
Devamını Oku

Kinoa

Kinoa; Kinoa tahıl olmayan fakat tahıl gibi kullanılan bir bitkidir. Ana vatanı Güney Amerika da bulunan And dağlarıdır. Kinoa asırlar öncesinden İnkaların e...
Devamını Oku

Kinoa Unu

Kinoa Unu, tahıl olmayan fakat tahıl gibi kullanılan And Dağlarında yetişen bir bitki olan kinoadan elde edilen undur. Yüzyıllar öncesinde bölgedeki yer...
Devamını Oku

Kinoa Bitkisi Tohumu

Kinoa Bitkisi Tohumu, özellikle çölyak hastaları tarafından çok fazla kullanılan bir bitki olarak ön plana çıkmıştır. Kinoa kazayağı ve ıspanakgiller toplulu...
Devamını Oku

Kinoa Ekimi

Kinoa Ekim'i: Ülkemizde son yıllarda ekimine başlanmıştır. Daha önceki yıllarda Türkiye'de bilinmiyordu. Kısa süre içerisinde yetiştiriciliği çoğalmıştır. Ki...
Devamını Oku

Kinoa Bitkisi

Kinoa bitkisi, tahıl olmayan ama tahıl gibi kullanılan bir bitkidir. Anan vatanı Güney Amerika'daki And dağlarıdır. Kinoa bitkisi tadı ve görünümü bakımından...
Devamını Oku

Kinoa Faydaları

Kinoa Faydaları, kinoa son zamanlarda büyük önem kazanmıştır. Bunun nedeni olarak da araştırmalar sonucu ortaya çıkan içeriğindeki besin değeri ve fayda...
Devamını Oku

Kinoa Kısır

Kinoa Kısır, hanımların 5 çaylarının ve günlerinin vazgeçilmezi olan kısır kinoa ile çok daha sağlıklı ve kilo aldırmayacak şekilde hazırlanabilir. Üste...
Devamını Oku

Kinoa Nasıl Tüketilir

Kinoa nasıl tüketilir, kinoa bir tahıl olup Türk damak zevkine son derece uygun zengin içerikli bir besindir. Tadı bulgura benzediğinden dolayı tüketirk...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Kinoa Ekimi
Kinoa Bitkisi
Kinoa Faydaları
Kinoa Kısır
Kinoa Nasıl Tüketilir
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024